top of page
Ara

GÜL BAKIMI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

  • berkanorcan
  • 7 Nis 2021
  • 6 dakikada okunur

Gül Bakımı

Güller hoş ve güzel çiçekler oldukları kadar, bakım ve zahmet de isterler. Bu nedenle gül bakımında dikkat edilmesi gereken noktalara önem vermeliyiz. Dikimini gerçekleştirdiğimiz gülleri soğuktan ve donmaktan korumalıyız. Güller güneşli ve esintili alanları tercih ederler.


Güller topraklarının her yıl gübrelenmesini ister. Bu nedenle aksatmadan her yıl aynı miktarda gübreyi güllere vermeliyiz. Her yıl budanan, gübrelenen ve düzenli olarak doğru bir şekilde sulanan güller sağlıklı ve güzel olacaktır. Fazla sulanmasa dahi çabuk kurumayan güller dayanıklı bitkilerdir. Lakin sulama işlemini atlamanız çiçeklerin küçülmesine sebep olur. Bu nedenle sıkça ve bol şekilde sulanmalı ve kurmamalıdırlar. Ancak püf noktası dibinde


su beklememelidir. Çevresi çukurlaştırılan güllerin haftada 1-2 kez bu çukurlara su doldurma şeklinde sulanması yeterlidir.

Temel kilit noktalar şunlardır:

  • Eski gül çeşitlerinin ömrü 40-50 yıl veya daha da fazla olabilir, ancak seralarda satılan çağdaş çeşitlerin ömrü ise 10-12 yıldır.

  • Gül yetiştirmeye başlamanın en iyi yolu, seralardan (açık kök veya saksıda) genç bir bitki satın almaktır. Tohumdan gül yetiştirme yöntemi önerilmez.

  • Açık kök fidan satın alırsanız, üreticinin belirttiği özelliklere bağlı olarak dikim işleminden bir gece önce fidanı suda bekletmek gerekebilir.

  • Genç fidanı bahçenize dikmeden önce toprak sürülür, böylece yabancı otlar çıkarılır ve toprak dikim işlemi için hazır olur.

  • Çoğu alanda, gül fidelerini tüm yıl boyunca dikebilirsiniz, ancak sonbahar sonu veya ilkbahar başı gibi dikim yapmak mantıklı olur, böylece gül yaz sonunda çiçek açacaktır.

  • Çukur açarak fidanı dikkatlice toprak ile çukurun içine yerleştiririz, fakat dikim seradaki boyutta olmalıdır.

  • Saksıya gül dikmek istiyorsanız, plastik saksı yerine seramik saksı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Gülü her 2 yılda bir yeni ve büyük bir saksıya tekrar dikmeniz gerekebileceğini unutmayın.

  • Besin açısından zengin olan özel bir toprak karışımı satın alıp kullanabilirsiniz. Ayrıca, optimum havalandırma ve drenaj sağlamak için toprağı perlit ile karıştırabilirsiniz.

  • Çit veya tırmanıcı gül çeşidi seçtiyseniz, pergola gibi bir destek sistemi gereklidir.

  • Güzel çiçekler yetiştirmek için güllerin suya ihtiyacı vardır. Sık sulama yapmamız gerekir, özellikle yaz aylarında haftada bir veya iki defa düzenli olarak sulamak gerekir.

  • Gübreleme olarak, yılda bir veya iki defa gübre veya kompost uygulamak gerekebilir. Ayrıca, ilkbahar başlarında sıklıkla dengeli bir gübre (N-P-K 10-10-10) veya yavaş salınımlı (4 ay) bir gübre uygulayabilirsiniz.

  • Gülleri budamak gerekir. Aksi takdirde, aşırı büyük, odunsu ve hastalıklara duyarlı olacaklardır. Her yıl zayıf, hastalıklı veya yaşlı olan sürgünleri çıkarmanız gerekecektir. Aslında, terbiye sistemi ve budama oldukça önemlidir, çünkü bitkilerin şeklini korumasına yardımcı olmanın yanı sıra, daha iyi havalandırma ve güneş alma nedeniyle bitkilerin genel sağlığını da olumlu yönde etkiler. Çoğu durumda, budama, ilkbahar başlarında ve son dondan sonra yapılır. Bununla birlikte, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında (özellikle tırmanıcı gül çeşitlerinde) hafif budama uygulamak gerekebilir.

  • Çiçek hasadı yapmak istiyorsanız, bu 45 ° ‘lik bir açıda makas kullanarak yapılır. Çiçek sapını, sapın son yaprağının hemen üzerinden kesebilirsiniz, böylece bitki kısa bir süre sonra başka bir çiçek üretecektir.

  • Gül bakımı, dikenleri nedeniyle tehlikeli olabilir. Bahçenizde gül yetiştirmeye karar verdiyseniz, rutin işlemler sırasında sizi koruyacak özel eldivenler satın alabilirsiniz.

Gül Bakımı İçin Gübreleme Ne Zaman Yapılmalı?

İlk dikimde mutlaka hem toprağı gevşetmek hem de gülfidanınızı beslemek için gübreyle karışık toprak kullanmalısınız. Bunun için en ideal gübreler mantar gübresi ya da at gübresini tavsiye edebilirim. Sonbaharda hem güllerinizi soğuktan korumak, hem de kış boyunca beslenmelerini sağlamak için diplerinden başlayarak çevresini gübre ve ağaç kabuklarıyla kapatmanız gerekiyor.


İlkbaharda çapalama ile beraber tekrar gübrelemek diğer yaz çiçekleri gibi baharla beraber canlanan güllerinizin daha çabuk tomurcuklanmasını sağlar. Mayıs ayından itibaren üç ay boyunca ayda bir kez gübre şerbeti gül bakımı için yapabileceğiniz en ideal bitki besini olacaktır. Ağustos ayında çapalama ile toprağı havalandırıp bu kez organik kompost ile zengin içerikli bir beslenme sağlarsanız, hem çiçek açması sonbahar boyunca devam edecek hem de dallarının gelişmesini sağlayacaktır.


Gül Nasıl Çoğaltılır?

Güller tohum, aşı ve çelik alma yöntemleriyle çoğaltılır. Tohumla gül çoğaltma işlemi için, tohumlar 4 derece sıcaklığa sahip bir ortamda, 4 ya da 6 ay kadar nemli bir yosunun içinde dinlendirilir. Ardından dikilebilir. Çelikle gül çoğaltma işlemi en yaygın kullanılan yöntemdir. Kasım ve mart ayları arasında uygulanabilir. Aşı ile çoğaltma işlemi en kesin sonucu veren uygulamadır. Bu yöntem için bir anaç fidan, bir de damızlık fidan kullanılır. Aşı anaç fidana uygulanır. Damızlık fidandan ise aşı kalemi alınır.


Gül Dikimi – Gül nasıl dikilir?

Dikim sırasında, üreticiler ortalama 30-40 cm derinlikte çukurlar açar ve genç fideleri dikerler. Dikim işleminden önce, çoğu zaman, üreticiler çeliklerin köklerini düzeltir, ayrıca, aşılı filizde sürgünler oluşmuş ise bu sürgünleri çıkarırlar. Fidelerin dikim derinliği bitkinin aşı yerinin altında olmalıdır, yani aşı yeri toprak yüzeyinin 4-5 cm üzerinde olmalıdır. Toprak ilave ederken, genç ve hassas kök sistemine zarar vermemek koşuluyla çukurları toprakla doldurmak ve devamında hafifçe bastırmamız gerekir. Bazı üreticiler dikim işleminden önce mantar ilacını köklere bandırma şeklinde uygularlar (bölgenizdeki yerel lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız tavsiye edilir).


Gül Budama

Budama işlemi gülün çeşidine göre farklı zamanlarda yapılmaktadır. Tek sefer açan ya da düzenli açan güllerin budama işlemi de farklıdır. Tek sefer açan güller çiçeklenme işlemi geçince yazın hemen sonunda budanırken, tekrar açan güller ocak-mart arası budanır. Budama işlemine iyi bir gül makası ile yaparak, zayıf ve hasta dalları dipten keserek başlanır. Çalılaşan güllerde, güllerin hava alabilmesi için ortadaki dallardan birazını alabiliriz. Bu işlemi temiz bir şekilde gerçekleştirmeli, budanan dalları bitkinin etrafından uzaklaştırmalıyız. Güller temiz bir ortamda sağlıklı yetişirler. İlk defa budanacak olan güllerde bu işlem derin yapılır (aşı yeri üzerinden 15 cm kadar). Bu gelecek seferde daha güçlü çıkmasını sağlayacaktır.


Gülün Su İstekleri – Güller nasıl sulanır?

Sulama en önemli işlemlerden biridir ve başarılı gül yetiştiriciliğinin en önemli faktörüdür. Güller, çok sayıda çiçek üretmek için suya ihtiyaç duyarlar. Gül bitkilerinin, yazdan sonbahara kadar süren çiçeklenme döneminde daha fazla suya ihtiyaçları vardır. Büyük ticari gül bahçelerinde, çoğunlukla damlama sulama sistemleri kullanılır. Bu sistemler sayesinde, çiftçi her gün toprağın nem oranını takip edebilir ve verimli fertigasyon uygulayabilir, yani sulama sistemi yoluyla gübreleme uygulayabilir. Gülün su istekleri farklı koşullar altında tamamen farklı olabilir. Farklı çeşitlerin farklı su istekleri de olabilir.


En Önemli Gül Zararlıları ve Hastalıkları

Ne yazık ki, güller çeşitli mantar hastalıklarından ve çeşitli zararlılardan muzdarip olabilirler.


Zararlılar

Yaprak bitleri

Yaprak bitleri ilkbahar döneminde genç sürgünlerde ve yapraklarda görülür, sürüngünlerin üzerinde beslenirler ve böylece klorotik lekelere neden olurlar. Bu zararlı tarafından saldırıya uğrayan bitkilerde zararlı ile mücadele daha da zordur. Zararlıların pestisitlere karşı kolayca bağışıklık geliştirmesi nedeniyle, onları kontrol etmenin en iyi yolu biyolojik kontroldür. Kimyasal mücadele sadece haşere büyük zararlara neden olduğunda ve her zaman yerel, lisanslı bir agronomistin gözetimi altında uygulanır.

Kırmızı Örümcek (Tetranychus)

Bu akar, güllerin en yaygın zararlılarıdır. Haşere bitkinin içerdiği suyu emerek beslenir ve yaprakların alt kısmında yaşar. Güllerde sarı, kuru, yanmış yaprakları andıran belirtiler görülür. Bu zararlı tarafından saldırıya uğrayan bitkilerde zararlı ile mücadele daha da zordur. Zararlıların böcek ilaçlarına karşı bağışıklık geliştirmesi nedeniyle, onları kontrol etmenin en iyi yolu biyolojik kontroldür. Kimyasal mücadele sadece haşere büyük zararlara neden olduğunda ve her zaman yerel, lisanslı bir agronomistin gözetimi altında uygulanır.

Hastalıklar

Karaleke

Karaleke, Diplocarpon rosae mantarının neden olduğu ve gül bitkilerinin en yaygın hastalıklarından biridir. Hastalığın belirtileri yapraklarda ve genç saplarda düzensiz siyah lekelerin oluşmasıdır. Enfekte olan yapraklar yavaş yavaş sararır ve dökülür. Yeterli sayıda yaprağı olmadan, bitki fotosentez yapamaz ve ölür. Bu hastalığın kontrolü uygun önlem alarak başlar. Bun önlemler arasında yabancı ot mücadelesi, bitkiler arasında uygun mesafe, yeterli drenaj ve yaprak sulamadan kaçınma gibi yöntemler yer alır. Mumyalanmış bitki materyali araziden uzaklaştırılmalıdır. Bitkilerin genel durumu bağışıklıklarını da artırabilir. Kimyasal mücadele (bakır bazlı fungisitler) sadece haşere büyük zararlara neden olduğunda ve her zaman yerel, lisanslı bir agronomistin gözetimi altında uygulanır. Bitkilerle her temas ettiğimizde sanitasyon, örneğin aletleri dezenfekte etmek oldukça önemlidir.

Gül Küllemesi

Bu hastalığa Sphaerotheca pannosa var. rosae mantarı neden olur. Bitkilerde, özellikle yapraklarda, gövdelerde ve tomurcuklarda klorotik lekeler görülür. Bu hastalık ile mücadele uygun önlemler alarak başlar. Bu önlemler arasında yabancı ot mücadelesi ve bitkiler arasında uygun mesafe, yeterli drenaj ve yaprak sulamadan kaçınma gibi yöntemler yer alır. Mumyalanmış bitki materyali araziden uzaklaştırılmalıdır. Bitkilerin genel durumu (mevcut besin, su seviyeleri ve güneş ışığı) bağışıklıklarını da artırabilir. Kimyasal mücadele sadece haşere büyük zararlara neden olduğunda ve her zaman yerel, lisanslı bir agronomistin gözetimi altında uygulanır. Bitkilerle her temas ettiğimizde sanitasyon, örneğin aletleri dezenfekte etmek oldukça önemlidir. Bahçede gül yetiştirenlerin çoğu, gül küllemesi ile mücadele olarak sıvı sabun, kabartma tozu ve su ile karışım hazırlar ve kullanır. Ne yazık ki, kabartma tozu karışımı sadece önlem almada etkilidir. Enfekte olmuş bitkilere faydası minimumdur.

Gül Mildiyösü

Yapraklarda şekilsiz ve klorotik lekeler belirir ve buna Peronospora sparsa mantarı neden olur. Uygun nem koşulları altında, genellikle yaprakların alt kısmında gri spor yığınları belirir. Yapraklar sararır. Bu hastalık ile mücadele uygun önlemler alarak başlar. Bu önlemler arasında yabancı ot mücadelesi, bitkiler arasında uygun mesafe, yeterli drenaj ve yaprak sulamadan kaçınma gibi yöntemler yer alır. Mumyalanmış bitki materyali araziden uzaklaştırılmalıdır. Bitkilerin genel durumu bağışıklıklarını da artırabilir. Kimyasal mücadele sadece haşere büyük zararlara neden olduğunda ve her zaman yerel, lisanslı bir agronomistin gözetimi altında uygulanır. Enfekte olan yapraklar ve dokular araziden uzaklaştırılmalıdır. Bitkilerle her temas ettiğimizde sanitasyon, örneğin aletleri dezenfekte etmek oldukça önemlidir. Bahçede gül yetiştirenlerin çoğu, gül mildiyösü ile mücadele olarak sıvı sabun, kabartma tozu ve su ile karışım hazırlar ve kullanır. Ne yazık ki, kabartma tozu karışımı sadece önlem almada etkilidir. Enfekte olmuş bitkilere faydası minimumdur.

 
 
 

Commentaires


Yazı: Blog2_Post
bottom of page