Trend Olan 7 İç Mekan Bitkisi
- berkanorcan
- 7 Nis 2021
- 10 dakikada okunur
1)Ficus benjamin
Yer seçim: Çok aydınlk fakat direk güneş almayan ortam ister. Yıl boyunca oda sıcaklığında tutulmalıdır. Fakat yeşil yapraklılar daha serin ortamı tolere eder. Saksı yerinin değişiminden kaçınılmalıdır ancak bitki iki ayda bir kendi ekseni etrafında 45 derece çevrilmelidir.. Toprağı ılık ve nemli tutulmalıdır. Su ve besin ihtiyacı
Yazın ve ilkbahar boyunca normal düzenli sulama ister fakat sonbahar ve kış süresince daha az suya gereksinim duyar. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır bu yaprakalrın dökülmesine sebep olur. Yazın 2 hafta arayla besin verilmelidir.Sıcak havalarda yapraklara bolca su püskürtülmelidir. Bakım
Yapraklarına sıkça su püskürtmek olumlu sonuç verir. İlkbahar başlangıcında gerekli ise saksi değiştirilmelidir. Saksı değiştirirken çok amaçlı çiçek toprağı kullanılmalıdır. Budama dallanmayı teşvik eder. Kurumuş dallar budanır. Üretim
Budamadan çıkan dallarından İlkbahar ve yaz sonunda sıcak yastıklarda köklendirilerek üretilir. Hastalık ve zararlılar
Kuru kalorifer ortamında örümcek ve tripsler görülür. Toprağı Kışın aşırı ıslak ve serin olursa bu yaprakların dökülmesine sebebiyet verir.
Benjamin yeşil yapraklı bir bitki olup bulunduğu ortamı sevmekte veya uyum sağlamakta biraz zorlanan bir bitkidir. Benjamin ağacının çok farklı cinsleri bulunmaktadır gövdesi örgülü düz yaprakları iki renkli olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır. Size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır ofisinizin veya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmediyse orada bırakınız 2-3 hafta içerisinde yaprakları tekrar yeşillenecektir. Sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur. Su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır. Günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir. Siz evinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
2)Monstera - Deve Tabanı
Işık Gereksinimi
Monsteranız evinizin hemen hemen her yerinde hatta banyolarınızda bile büyüyebilen bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Düşük ışığı tolere eder ve sizi üzmez. Monstera bitkisinin aydınlık yerlerde gelişimi daha hızlı olur ve daha canlı durur. Bununla birlikte monsteralarınızı çoğu iç mekan süs bitkisinde olduğu gibi doğrudan güneş ışığından korumanız gerekmektedir. Doğrudan gelen güneş ışını bitki yapraklarının yanmasına ve zarar görmesine sebep olur.
Su Gereksinimi
Monsteralar, genel olarak kuraklığa dayanıklı olduğundan onları sürekli sulamalıyım stresini size yaşatmayan bitkilerdendir. Monstera bitkisini sulama da ana kural, her zaman az ve sık sulama çok sulamadan daha iyidir. Saksı dibinde biriken su, köklerin çürümesine sebebiyet verir ve bitkinize fayda yerine geri dönüşü olmayan zarar verebilir.
Sulama yapılırken eğer mümkünse klorlu şebeke suyu yerine, içme suyu vermeniz imkanınız yoksa en az 3 gün dinlenmiş suyu veya tercihen yağmur suyunu bitkinize vermeniz önerilir.
Nem Tercihi
Monstera her ortamda gelişir, ancak bitkinizi şımartmak isterseniz haftada bir defa ona nem banyosu yaptırabilirsiniz. Bunun en doğal yöntemi banyolarımızda oluşan buharlı ortamdır. Şayet imkanınız varsa piyasada bulunan nem makinelerinden de alabilir ve bitkinize 30 cm. uzaktan sağlıklı bir buhar banyosu yaptırabilirsiniz.
Deve tabanı bitkisinin büyük yaprakları toz toplayabileceğinden böyle bir durumda nemli bir bez kullanarak bu tozları uzaklaştırabilir ve yapraklar üzerindeki gözenekleri açarak bitkinin ideal neme ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Gübreleme Gereksinimi
Hemen hemen her bitki gibi monsteralar da, dinlenme döneminde olmadığı ilkbahar ve yaz mevsimi boyunca ayda bir kez gübre takviyesi ile daha da ihtişamlı bir form kazanabilir. Gübreleme büyüme ve kök sağlığını teşvik eder ve bitkinizi kışa hazırlar. Kış aylarında gübreleme yapılmama sebebi bitkilere dinlenmeleri için zaman vermedir.
3)Yucca-Yuka
Yuka bakımı yapılırken ilk bilinmesi gereken, normal ev bitkilerinin ihtiyacı olan güneş ışığına çok daha fazla ihtiyaç duyması ve bu bitkinin yaşaması için iki önemli etken vardır. Bunlardan biri bolca güneş ışığı alabilmesidir. Özellikle yaz dönemi mayıs ortalarından başlamak kaydı ile eylül sonuna dek bolca sulanması gerekir. Daha sağlıklı bir bitki durumu için ise bu dönemde her ay 2-3 defa yaprak gübresi olarak adlandırılan gübre ile beslenmelidir. Sonbahar ile birlikte sulama bu kadar yoğun olmamalı ve oran azaltılmalıdır. Yuka bitkisinin en sevdiği ve yaşaması için ikinci olarak kriter olan ise nemdir. Nemli ortamlara bayılır. Nem oranı az ise yuka için nem ortamı yaratılmalıdır. Yeteri kadar nem oranı yok ise yuka size sinyal verebilir, yapraklarını döküyorsa bunu demek istiyordur. Yucca bitkisi sık yapraklı olduğu için sularken zorlanabilirsiniz. Toprağına eşit şekilde su verdiğinize emin olmalısınız. Diğer bitkilerde olduğu gibi aynı sulama kaplarını kullanmanız önemlidir. Günlük nem ortamı için sulama eğer günlük yapılıyor ise kap ile birlikte suyun oranı hatta ve hatta suyun oda sıcaklığı bile ortalama aynı olmalıdır. Fazla soğuk ya da sıcak bitkiye zarar verebilir. 15 derecenin altını pek sevdikleri söylenemez. Eğer kış dönemi için teras veya balkonunuzda bir yuka varsa, ya güzelce naylon ile sera etkisi yapmalı ve soğuktan korumalısınız ya da evin ortalama dereceleri sağlayan bölgesinde bırakmalısınız.
Yuka bitkisini çok dar bir odaya koymamanız ve yapraklarının da herhangi bir alanda bir şeylere değmediğinden emin olmalısınız. Ev bitkileri gibi Yuka çiçeği de rüzgar koridorlarının oluştuğu yerleri sevmez. Mümkün ise rüzgarın etkilemeyeceği bir yere konumlandırmak bitki için çok daha iyi olacaktır. Yuka olumsuz şartlarda yapraklarını dökerek bu sorunların sinyalini verse de üst kısımdan yeni yeşil yaprakları çıkmaya devam edecektir ve boyu yavaşta olsa uzamaya devam edecektir. Yuka bitkinizi çoğaltmak veya yedeklemek isterseniz suda köklendirme yöntemi tam size göre. Hele bir kaç dal varsa, gövde yakınlarından düzgün biçimde kesmek sureti ile bolca köklenmesini sağlayabilirsiniz. Köklenen yuka bitkisini de yeni bir saksıya güzelce dikerek işlemi tamamlayabiliriz. Ve her ağaç budama işleminde ve bitki çoğaltma yöntemi kullanırken kesilen alandan hastalık kapmaması için bu alanı silikon veya aşı bandı gibi materyaller ile muhafaza etmelisiniz. Yuka bitkisinin adı Yucca olmak ile beraber Massengena türüne de yuka olarak da isim verilebilmektedir.
4)Schefflera
Şeflera Bitkisi Nasıl Yetiştirilir
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.
Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır.
Güneş ışığını gören kısım ışığa doğru bir eğilmede bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin diğer kısımları ile belirli aralıklarla yön değiştirmeliyiz. Hava akımlarından kolay etkilenen şeflera bitkisini bu etkiden korumak için önlemler alınmalıdır. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan nisanda yapılmalıdır. Şeflera bulunduğu yerde başka cisimlere temasta bulunmamalıdır.
şeflera bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 7 °C nin altında olmaması gerektiğidir. Ara ara yapraklarına su püskürtmek gerekir. Bu işleme yaz aylarında sık sık yapmalısınız.
Şeflera Bitkisi Bakımı Nasıldır
Şeflera bitkisi de unutulmamalıdır ki bizim gibi canlı bir varlıktır.
Şeflera bitkisi çiçeği soğuk ve sıcak havalardan hoşlanmaz.
Şeflera yeteri kadar ışık ve su ihtiyacı giderilmediğinde altta bulunan yapraklarını döker.
Şeflera çiçeği altındaki yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek boy olarak uzamaya devam eder.
Şeflera Bitkisi Nasıl Sulanır
Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacının artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır
Şeflera da çok büyük bir değişim görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz.
Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Kış aylarında bitki soğuktan korunmadığı taktirde yapraklarını dökecektir.
Şeflera Bitkisi Nasıl Budanır
Budamayı kışın sonlandığı ve havaların güzelleştiği zamanlarda şefleranın uzamış dallarına şekil vermek istediğimizde yapabiliriz. Ancak budadığımız şefleranın dalından kesilen uçlarının hava almamasını sağlamalıyız Bunun için soğuk olan herhangi bir macunla çiçeğin dalının budanan bölümünü kapatmalıyız.
Şeflera Bitkisi Nasıl Çoğaltılır
Şeflera da birden fazla dal veya gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir noktadan kesmelisiniz. Daha sonra belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlamalısınız.Bu işlemden sonra köklenmiş dalınızı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksıyla dikerek yeni bir Şeflera ağacı elde edebilirsiniz. Çok sıklaşmış Şefleramızda birden fazla köklü dal var ise istersek köklü dalın birisini ayırarak yeni bir Şeflera elde etmiş oluruz.
5)Dracena Marginata
Anavatanı Madagaskar’dır. Kuşkonmazgiller familyasının Dracaena türüdür. Marginata
çiçeği bordo, koyu mor, kızıl, düz yeşil, ortası yeşil kenarları kızıl renkli olmak üzere birçok çeşidi vardır. Yapraklarının boyları ortalama en az 30 cm, iyi bakılırsa ve yerini beğenirse 90cm’e kadar uzayabilirler. İyi bakıldığı takdirde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığı düşüktür ve yaprak dökmez. Doğal yaşam alanında genelde boy ortalaması dört beş metreyi bulmaktadır. Ev ve ofis ortamında boyu çok uzamamakla beraber yaş aldıkça gövdesi kalınlaşır. Dal vermesi için oldukça dikkatli budanması gerekir. Marginata çiçeğinin dal uzama hızı oldukça yavaştır. Soğuk hava şartlarına ve soğuk iklimlere dayanıklı olmadığı için dış mekân bitkisi olarak yetiştirilemez. Ancak Ege ve Akdeniz gibi sıcak iklim koşullarında dış mekanlarda yetiştirilebilir. Bulunduğu ortamın havasını temizleme özelliği ile favori çiçekler arasında yer almaktadır.
Bakımı çok zahmetli olmadığı ve bulunduğu ortamda ki havayı sürekli temizlediği için evlerin haricinde ofislerde de özellikle yer almaktadır. Marginata evler ve ofisler için tercih edilme özellikleri; çok yaprak dökmemesi, hızlı büyümemesi, suya çok ihtiyaç duymaması, doğrudan güneş ışığı sevmemesi ve yer sorunlarına sebep olacak koşullara sahip olmamasıdır. Ayrıca toprak ayırt etmez ve her toprak türünde yetiştirilebilir ve çok büyük saksıya dikilmesi tavsiye edilmemektedir. Büyük saksı çok hızlı kök salmasına yol açacağından bakımını zorlaştırmaktadır. Asla böcek ve sinek gibi haşerelerin üremesine ve yaşamasına izin vermez. Güneş ışığını sever ancak direkt güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Oda sıcaklığı büyümesi için yeterli olacaktır. Kapı ve pencere önü gibi rüzgâr çok rüzgâr alan yerlere konulmamalıdır. Bulunduğu ortam dolaylı yoldan havalandırılmalıdır. Hemen hemen bütün ev ve ofislerimizde yer alan asil, kadim, sadık ve yararlı bir bitkidir.
Marginata çiçeği nasıl yetiştirilir?
Marginata çiçeği, yaz aylarında ortalama haftada iki kere, kış aylarında ise haftada bir kere sulanmalıdır. Saksının dibinde biriken suyu bir gün geçmeden boşaltılması gerekmektedir. Böylelikle bitki toprağında oluşabilecek kötü koku ve böcek, sinek gibi haşerelerin oluşmasına da engel olacaktır. Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Kapı, pencere gibi rüzgâr akımı olan yerlerden uzakta yer almalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak ortamda yetiştirilemez. Büyük saksı da çok fazla kök salacağı için bakımı zorlaştırmaktadır. Uygun boyutta saksı tercih etmeye dikkat ediniz. Güneş ışığını direk almaması gerekmektedir. Marginata çiçeğini çoğaltmak oldukça kolaydır. Bir dalı gövdeye yakın bir yerden kesin ve dalı suya koyun. Kök veren dalı uygun bir saksıya dikiniz.
Marginata çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Marginata çiçeği, yaprakları solduktan sonra tekrar yapraklarının çıkması ve yenilemesi için kuruyan yapraklar kesici bir alet yardımı ile budanması gerekmektedir. Budanan dalın çürümesini engellemek için hava almaması gerekmektedir. Budanan dal bir naylon veya soğuk silikon gibi bir malzeme ile kapatılmalıdır. Yapraklarının üzerinde biriken tozlar nemli bezle temizlenmelidir. Şayet biriken tozlar yaprakların nefes almasını engellemektedir. Sinek, böcek ve mantar oluşumlarına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Marginata çiçeği yaprakları solmadığı sürece vitamin verilmesi tavsiye edilmez. Eğer solmalar baş gösterirse 1 litre suyun içine edindiğiniz vitamini bir ölçek ekleyin ve öyle uygulayın. Düzenli sulama, doğru konum ve biraz dikkat ile marginata çiçeği uzun yıllar büyüyecek ve hayatınıza renk katacaktır.
6)AREKA-SALON PALMİYESİ
Areka çiçeği yeşil sık şemsiye gibi açılan yaprakları ile ev ofis ortamlarında bakımı kolay bir bitki olarak gözümüze çarpmaktadır. Bulunduğu ortama kolay adapte olabilen, mevsim değişiklikleri ve susuzluğa dayanıklı bir bitkidir.
Areka palimiye maksimum 6 metre boya ulaşmaktadır. Bitkinin önemli bir özelliği gövdesi devamlı olarak yeni yaprak vermesidir. Ortalama yaprak uzunluğu 2 mt dir. Areka çiçeğinin geniş ferah yapraklarının bulunduğu mekanda bir yere temas etmemesi gerekir.
Areka Sulama
Areka bitkisi özellikle yaz aylarında suyu seven bir bitkidir. Susuz bırakırsanız bitki yaprakları kurumaya başlayacaktır. Yaz aylarında toprağın devamlı nemli kalması gerekmektedir. Haftada 2 defa bol su ve 15 günde bir defada yapraklarını fıs fıs yada duş altında yıkanması bitki için çok faydalı olacaktır.
Kış aylarında haftada 1 defa su vermeniz bitki için yeterli olacaktır. Su miktarı bitki saksısının boyutuna göre ayarlanmalıdır.
Areka Saksı ve Toprak Değişimi
Areka palmiyesi hızlı büyüyen ve çabuk gelişim gösteren bir bitkidir. Fakat unutulmamalıdır ki bitki çabuk ta gelişse saksı değişiminde aşırı büyük bir saksıya dikilmemelidir. Aşırı büyük saksıya dikilmesi durumunda bitki kökü gelişeceğinden yaprakları gelişmeyecektir.
Areka saksı değişiminde mevcut saksının 2 numara büyük saksısına almanı yeterli olacaktır. Saksı numarası saksı tabanında mevcuttur.
Toprak kullanımında iç mekan gübreli torf toprak kullanmanızı tavsiye ederiz. Mevcut bitki kökü saksı değişiminde zedelenmemeli kenarları yeni toprak ile beslenmelidir.
Areka Ortam Seçimi
Areka bitki için ortam seçimi yaparken bitki büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Bitki sıkışık olmayan bir ortamda yaprakları ferah bir tarafa sürtmemesi gerekmektedir.
Bitki aydınlık bir ortamda sağlıklı gelişir. Direk güneş ışığı alması yapraklarında sararmalara neden olabilir. Bitkiyi iki pencere arası cereyan oluşabilecek ortamlardan koruyunuz.
Bitkinin yerini değiştirdiğinizde 15 gün yapraklarında solgunluk görebilirsiniz. Bu solgunluk yeni yerine adapte olduktan sonra düzelmeye başlayacaktır.
Areka Çiçeği Nasıl Çoğaltılır
Areka çiçeğini ilk bahar aylarında yavru köklerini alarak çoğaltım yapabilirsiniz. Kök dibinden aldığınız yavru kökleri bir bardak suya batırmanız durumunda 1 hafta sonra yeni bir saksıya iyi bir toprak ile ekmeniz durumunda bitki büyümeye başlayacaktır.
7)Starliçe-Cennet Kuşu-Strelitzia Nicolai
Starliçe iki kültivarı
Strelitzia reginae ‘Mandela’s Gold’ kültivarı soğuğa hassastır. Tatlı sarı renkte çiçek açar. Akdeniz kıyı kesimlerinde bile sadece Alanya gibi özel mikrokliması olan yerlerin kuzeyli yönlerden gelen rüzgarlardan iyice korunmuş kuytu yerlerinde bahçelerde yetiştirilebilir. Orta ve hafif asitli toprak istiyor. İyi bakım ve serini sevmesi şartlarında boyu 2 metreye yaklaşır.
Strelitzia reginae ‘dwarf’
En yaygın starliçe kültivarı budur. diğerlerine göre cüce sayılır. İç mekanlara daha uygundur. Çünkü bu kompakt yapılı starliçe fazla yer kaplamaz ve fazla yükselmez. Boyu genelde 50cm – 90cm civarlarında olup en fazla 120cm yükselir. Kışın -3C dereceye kadar hafif don olaylarına neredeyse hasarsız dayanır. -7C dereceye kadar soğuğa ise yaprakları hasar görerek dayanır (veya soğuğun süresi bir gün gibi uzun sürerse tüm yapraklar kurur ama toprak altı kısmı zarar görmez). Toprak açısından daha uyumludur. Orta asitliden orta alkalinliye kadar olan her türlü toprakta yetişir.
Çiçek açma zamanı en çok aralık sonu – mayıs arası dönemdir. Yazları aşırı sıcak ve kuru havalı olmayan yerlerde starliçe bütün yıl çiçek açar. Çiçek açması toprağın kalitesine ve bitkinin yaşına göre değişir.
Starliçenin has türü (Strelitzia reginae) cüce kültivarı gibi aynı şartlar ister. Sadece cüce kültivar kadar yüksek alkalinli topraklara uygun değildir.
Evde starliçe bakımı
Dikkat: Burada çiçeği için yetiştirilen starliçe konu edilmiştir. Son yıllarda salon-ofis yaprak güzelliği amacıyla ticareti yapılan büyük yapılı tür (kendi sayfasına bakın ⇒ Ofis starliçesi, Strelitzia nicolai) yine aynı bakımı ister ama onlar çiçeği için yetiştirilmez.
Cüce starliçe (Strelitzia reginae ‘dwarf’) saksılara, evlere uygundur. İyi bakarsanız, sulamasına ve beslenmesine dikkat ederseniz her yıl daha gösterişli olur. Yılın çoğu zamanında dışarıda tutmada yarar var. Meselâ İstanbul’da 20 mayıs – 1 ekim arasında bahçede / balkonda açık hava bol güneş istiyor. Diğer zamanlarda evde çok iyi güneş alan bir pencere önünde bulundurmak zorundasınız (yoksa çiçek açmasını beklemeyin).
Işık ihtiyacı: Günde en az 4 saat direkt güneş görmesi gerekir. Yazın tam öğle civarı güneşinden koruyun. Yeterince güneş almazsa 20 yıl da bekleseniz starliçeniz çiçek açmaz.
Saksı: Fazla güneş ve yılın çoğu zamanı açık hava istediği için yeterli büyüklükte toprak saksı (eski model, basit, suyu çabuk emen çömlek saksı) gerekiyor. Starliçe kuvvetli toprak istediğinden dolayı fazlaca büyük saksılara dikmemenizi ve her yıl iyi bir toprakla çok az farkla bir boy büyük saksıya aktarmanızı tavsiye ederim.
Toprak, bitki besini: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı uygundur. Suya karıştırılan eşit ağırlıklı sıvı besinden ayda bir defa vermelisiniz. Üçüncü yılının başında toprak değiştirmelisiniz.
Sulama: Sıcak aylarda toprak asla kupkuru kalmamalı. Üst yüzeyin ıslatıcılığı gider gitmez bolca su ile sulayın. Diğer zamanlarda üst yüzeyde ciddi kuruma gördükçe yine aynı şekilde sulayın. Starliçe ve her tür saksı bitkisini sulamada mutlaka saksı alt deliklerinden kayda değer miktarda su çıkmalı ve toprak o suyu geri emmemelidir. Yoksa köklerde ciddi hasarlar oluşacaktır. Kökler dayanıklı olsa bile topraktaki zararlı birikimler yapraklarda hasarlar oluşturur.
Starliçe nasıl çoğaltılır?
Starliçemizi kendi imkanlarımızla çoğaltmamızın yolu kökten ayırma yöntemidir. en az 6 aylık iyi gelişmiş yavruların ayırmakla olur. Yavruların dipte kendi sağlam kök kaide yeri iyice gelişmiş olmalıdır. Bu durumda kendi köklerinin olup olmaması fark etmez. Yavrular yeni yerlerinde kuvvetlice köklenme yapana kadar birkaç yıl çiçek açmaz.

Comments